top of page

LA MONTINA FRANCIACORTA

Wijnhuis La Montina is gelegen in Monticelli Brusati, in de provincie Brescia (BS), in de uiterste noordoostelijke hoek van Franciacorta bij het Iseomeer.

 

Franciacorta

De Franciacorta is een heuvelachtige en zeer welvarende streek in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Het gebied wordt begrensd door de stad Brescia in het oosten, de Povlakte en de berg Monte Orfano (451 meter) in het zuiden, de rivier Oglio in het westen en het Iseomeer in het noorden.

 

Het gebied is bekend vanwege zijn golvende heuvellandschap en sinds de vroege jaren '70 ook van zijn heerlijke mousserende wijnen. Deze Franciacorta-wijnen met kwaliteitslabel DOCG worden geproduceerd volgens de traditionele methode en genieten in Italië een groot aanzien. De vraag is zo groot dat de wijnen nauwelijks geëxporteerd worden. Bekende wijnhuizen (met landelijke en internationale bekendheid) zijn Ca’ del Bosco, Berlucchi en Bellavista. Naast mousserende wijnen worden er zowel rode als witte wijnen met de naam "Curtefranca" geproduceerd, van internationale druivenrassen als Cabernet Franc, Carmenere, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Bianco.

La Montina
Op het landgoed van La Montina bevinden zich naast de wijngaarden ook:
-    de wijnmakerij La Montina;
-     een wijnwinkel voor verkoop aan particulieren;
-    de 17e eeuwse Villa Baiana, waar bruiloften, privé- en zakelijke evenementen kunnen worden gehouden, zoals feesten en diners;
-    het Baiana Congrescentrum en;
-    het eerste Museum van Hedendaagse Kunst in Franciacorta.

 

De Geschiedenis

De eerste bekende informatie over La Montina dateert van 1620, toen de eigenaar van het landhuis een adellijke familie uit Brescia was met aan het hoofd Benedetto Montini - voorvader van Paus Paulus VI - wiens familienaam aanleiding gaf tot de naam Montina.

 

Het landgoed, dat nadien verschillende eigenaren heeft gekend, verkeerde rond 1970 in ernstige staat van verval. Het herbergde in die tijd het klooster van de zusters Dorothea, die later zijn verhuisd.

 

In 1982 kochten drie van de zeven broers Bozza (Gian Carlo, Vittorio en Alberto) het landgoed van de nonnen. Het ging om 36 percelen grond van in totaal ongeveer 12 hectare, met bos en wijngaarden, een boerderij en een klooster.

 

Het doel van de broers Bozza was om Franciacorta-wijnen te produceren. Daarvoor was uiteraard het werk in de wijngaarden nodig, maar ook is men overgegaan tot de bouw van de kelder. Deze is volledig ingegraven in een heuvel en van buitenaf niet waarneembaar. Hier bevinden zich de rijpingsgalerijen, de vinificatieruimte en de barriquekelder (houten vaten van 225 liter).

 

Later is het aantal percelen uitgebreid en bedraagt de huidige oppervlakte 72 hectare, gelegen in 7 gemeenten van Franciacorta. De in 2008 uitgebreide kelder heeft tegenwoordig een opslagcapaciteit van ongeveer 3.000.000 flessen met een oppervlakte van 7.450 m². De ondergrondse kelder garandeert het hele jaar door een ideale temperatuur ongeveer 13°- tot 16°.

 

La Famiglia

Het wijnhuis La Montina werd in april 1987 opgericht door Vittorio, Gian Carlo en Alberto Bozza, drie broers die van jongs af aan en tot op de dag van vandaag aan La Montina verbonden zijn.

 

Hun vader Fioravante Antonio (roepnaam: Fiore), heeft altijd in de wijngaarden gewerkt en rode wijnen geproduceerd. Hun moeder Vittoria Gaia (roepnaam: Gina) runde haar eigen Osteria in het hart van Monticelli Brusati, de geboortestad van de familie. Vandaag de dag wordt La Montina geleid door hun kleinkinderen Michele en Daniele.

De Franciacorta Methode

De mousserende wijnen van La Montina (Franciacorta) worden geproduceerd volgens de strenge voorschriften van het wijnconsortium van Franciacorta waartoe La Montina behoort, de meest restrictieve ter wereld voor de productie van Metodo Classico.

Strikte regels om wijnen van hoge kwaliteit te verkrijgen.

 

Het produceren van mousserende Franciacorta-wijnen vereist het gebruik van de witte druivenrassen Chardonnay, Pinot Bianco en Erbamat en het rode druivenras Pinot Nero. Een ander vereiste is dat de druiven handmatig geoogst worden (vanaf half augustus) en in kisten met een inhoud van 18/20 kg verzameld worden. Verder geldt dat de gisting in de fles tenminste 18 maanden voor de ‘basis’Franciavorta moet hebben geduurd, 30 maanden voor de Millesimati (mousserende wijnen gemaakt van druiven uit 1 oogstjaar, wat alleen in uitzonderlijke goede jaren gebeurt) en de Riserva ondergaat een flesrijping van maar liefst 60 maanden! De druk in de fles kan oplopen tot bijna 7 atmosfeer.

 

De uiteindelijke smaak van de Franciacorte wordt bepaald door de hoeveelheid doseersiroop (ook wel liqueur d'expédition genoemd) die aan de basiswijn wordt toegevoegd

 

Pas dosé of dosage zero: < 3 g/l

Extra brut: ≤ 6 g/l

Brut: < 12 g/l

Extra droog: 12-17 g/l

Sec: 17-32 g/l

Demi sec: 33-50 g/l

 

Een bijzondere mousserende wijn, die alleen in de Franciacorta voorkomt, is de ‘Saten’. Deze wijn wordt van uitsluitend witte druiven gemaakt (Chardonnay, Pinot Bianco). Ook is de druk in de fles iets lager. De flesreiping is minimaal 24 maanden.

 

 Elke fles die in de handel wordt gebracht, moet worden voorzien van het Italiaanse staatszegel, dat de DOCG-benaming (de hoogste kwalificatie van de Italiaanse wijnwetgeving) van Franciacorta certificeert.

bottom of page