top of page

SINCETTE

Het wijnhuis Sincette dateert uit 1979. In dat jaar kocht en restaureerde Giovanni Battista Brunori in Polpenazze del Garda (provincie Brescia) een landelijk gebouw, waar Sincette nog steeds gevestigd is.

 

Giovanni kreeg hulp van zijn zoon Ruggero Brunori. Ruggero ontwikkelde in de jaren tachtig een verlangen om een nieuwe impuls te geven in de wijnen uit de Valtenesi, aan de west-zijde van het Gardameer, in de buurt van de mondaine badplaats Salo.

​

Zijn kennismaking met de oenoloog (wijnmaker) Giorgio Grai, leidde ertoe dat er een nieuwe kelder werd gebouwd, volledig ondergronds om het esthetische uitzicht van het hoofdgebouw te behouden. In de jaren daarna wisten de wijnen van Sincette een vaste waarde in het circuit van de gastronomische restaurants te verkrijgen.

Foto van Giovanni en zoon Ruggero

Ruggero en zoon Carloalberto

Sincette

Aanvankelijk stond het wijnhuis in de omgeving bekend als Cascina la Pertica. In 2012 werd de naam van het domein gewijzigd in Le Sincette, daarna afgekort tot Sincette. In 2014 begon de samenwerking met de oenoloog Luca D'Attoma, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sindsdien heeft Sincette ook een weg buiten Italië ontwikkeld. Sinds 2019 zijn de wijnen van Sincette ook in de Verenigde Staten en Quebec (Canada) te verkrijgen. Vanaf dat jaar is Sincette terracotta amforen en barriques gaan gebruiken voor de gisting en de verfijning van de Chiaretto (rosé). Vandaag de dag is Sincette een volledig Demeter-gecertificeerd bedrijf, van akkerland en wijn- en olijfgaarden. Naast Ruggero Brunori, de spil binnen het bedrijf, zijn Andrea Salvetti, en Carloalberto Brunori, zoon van Ruggero, actief bij Sincette betrokken.

 

La Cascina

Sincette beslaat een totale oppervlakte van in totaal 35 hectare, waarvan 11 hectare aan wijngaarden, 5 hectare aan olijfgaarden en voor het overige met luzerne (een vaste plant die voor veevoer wordt gebruikt), tarwe en gerst. Het wijnhuis verbouwt uitsluitend rode druivenrassen (Groppello Gentile, Marzemino, Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc). De druiven worden handmatig geoogst.

 

Biodynamische wijnbouw/ Jacques Mell 

Al sinds 1997 houdt Sincette zich bezig met met de biodynamische wijnbouw. Dit kwam voort uit adviezen van Jacques Mell, oprichter van Bio-Dynamie Conseil en secretaris van Demeter France. Dankzij het met Jacques Mell doorlopen traject, die in 2012 met pension ging, werden Ruggero Brunori en Andrea Salvetti wijnmakers en ambassadeurs van de biodynamische filosofie. Het culturele en professionele erfgoed van Mell bracht Sincette er in 2011 toe om als eerste wijnhuis in Lombardije het Demeter-certificaat te behalen.

 

Sincette begon te experimenteren met een manier van telen zonder chemische meststoffen en synthetische gewasbeschermingsmiddelen, gebaseerd op een globale kennis van de planeet en haar relatie met de kosmos, om een bewust gebruik van de natuurlijke krachten te stimuleren.

 

DEMETER

In 2009 behaalde Sincette het IMC-certificaat voor biologische landbouw. In 2011, veertien jaar na het begin van het omschakelingsproces, werd het biodynamische project bekroond met de Demeter-certificering. Sincette is de eerste gecertificeerde wijnmakerij in Lombardije.

 

Valtenesi

Sincette is gelegen in de Valtenesi, het hart van de wijnproductie aan de Brescia-kant van het Gardameer. In dit heuvelachtige gebied probeert Sincette het beste uit haar wijnen en olijfolie te halen met respect voor de natuur. Het milde klimaat als gevolg van de nabijheid van het Gardameer geeft het gebied een mediterraan karakter, met zachte winters en koele zomers. Dit microklimaat maakt de Valtenesi tot een zeer geschikte plek voor land- en wijnbouw, waarbij Sincette op biodynamische wijze gebruik maakt van zowel autochtone als van internationale druivenrassen.

 

Groppello

Groppello is HET autochtone druivenras van de Valtenesi en hier komt hij ultiem tot zijn recht. Hij dankt zijn naam aan de vorm van de tros, die zeer compact is en lijkt op een knoop, "groppo" in het dialect.

 

Biodynamiek

De term biodynamiek (Bíos + Dynamis) heeft twee betekenissen: de kracht van het leven en de mogelijkheid van leven. Voor Sincette betekent het volgen van de biodynamische filosofie: luisteren naar de natuur, haar wetten respecteren en de grond bewerken zonder schade aan te richten.

 

Sincette is geboren uit een droom. Een droom die de familie Brunori al sinds 1979 koestert, door een boerderij te beginnen aan de westelijke oever van het Gardameer, tussen de heuvels van Valtenesi. Het tot leven brengen van de bodem schept een evenwicht tussen aarde- en kosmoskrachten en zorgt voor evenwicht in de planten. Het werk in de wijngaard staat centraal in de biodynamische visie.

 

Fundamentele beginselen van Biodynamica

Voor Sincette wordt de biologisch-dynamische landbouwmethode in ere gehouden door bepaalde basisprincipes te volgen.

 

  1. De bodem levend maken om planten op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten groeien, dankzij de voeding die de bodem geeft.

  2. Gebruik goed gedynamiseerde spuit- en inoculatiepreparaten om de plantengroei te verbeteren.

  3. Groenbemesting in wijngaarden: Het is de bedoeling de biodiversiteit en dus de weerstand van de planten te vergroten en ze te voorzien van natuurlijke voeding. Het doel is een evenwicht tot stand te brengen tussen de kracht van de aarde en de kracht van de kosmos om evenwicht in de planten te verzekeren. Het werk in de wijngaard staat dus centraal in de biodynamische aanpak, waarbij de wijnmakerij alleen de omzetting van de druiven in wijn begeleidt. De spontane alcoholische en malolactische gisting vindt plaats in de kelder, met behulp van amfora's, afgeknotte conische vaten, barriques, vaten en, in mindere mate, cementtanks.

bottom of page